Norske golfblad er digitalisert søkbart

På Golfforum 2022 kunne Faggruppe golfhistorie opplyse at 359 golfmagasiner, inkludert det aller første Golf fra 1950, nå ligger tilgjengelig, digitaliserte og søkbare, i Nasjonalbibliotekets Nettbibliotek

Har du noen lurt på hvordan tidenes første Norsk Golf så ut? Eller hva som var på forsiden av det aller første norske golfmagasinet?

I Nasjonalbibliotekets arkiver kan du nå se tilbake på alle store og små norske golføyeblikk i digitalform. Norges Golfforbunds faggruppe for golfhistorie har de siste årene lagt mye tid og arbeid med å gi norske golf- og historieinteresserte en ny måte å bla gjennom historien på.

Siden 1950-tallet har det vært tre magasiner som har dekket Golf-Norge i en eller annen form, og på Golfforum 2022 ble det informert om at nå har disse blitt gjort tilgjengelig for alle

Det aller første magasinet om golf i Norge ble utgitt av Oslo Golfklubb. Med det klare og tydelige navnet «Golf», ble det utgitt for aller første gang i 1950, men tidsskriftet levde kun i fire år frem til 1954.

Deretter tok Stavanger Golfklubb over stafettpinnen og grunnla magasinet «Golfentusiasten» i 1956. Dette skulle i utgangspunktet kun være et blad for klubbens egne medlemmer, men som utviklet seg til å bli hele Norges golfblad.

Det tidligere Stavanger-baserte bladet levde i sin drakt frem til 1996, men da byttet den navn til Norsk Golf 

I 2012 etablerte Faggruppen nettsiden om golfhistorie og behovet for effektive søk i de gamle bladene var kimen til faggruppens arbeid med å få digitalisert og publisert alle bladene.

NGFs Faggruppe Golfhistorie (opprettet i 2007) har stått i bresjen for å forenkle arbeidet med å søke etter informasjon blant tusenvis av sider som har vært skrevet om utviklingen av golfidretten i Norge siden 1950.

Arbeidet med å digitalisere litt over 70 år med golfmagasiner har vært en tidkrevende og lang prosess, men de aller fleste mennesker har en interesse for historie, og det er dem vi håper skal bruke dette verktøyet som gir muligheten golfere, og andre, å gå tilbake og se på historien til sin egen klubb, spillere man interesserer seg for, eller andre historiske øyeblikk i golfen.

Først og fremst var det et ønske for Faggruppen golfhistorie å ha et søkbart arkiv, men også Nasjonalbiblioteket så tydelig den allmenne interessen av et slikt arkiv. I dialog med dem dukket det dog opp en problemstilling som det tok flere år å avklare – nemlig opphavsretten til tidligere golfmagasiner.

Dette er nå avklart og det er skrevet avtaler som gir Nasjonalbiblioteket retten til å klargjøre stoffet og offentliggjøre alt i sitt nettbibliotek.

Nasjonalbiblioteket - Nettbibliotek.

Artikkel i Norsk Golf 25.11.2022.

 

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt