Isgolf og VM på Svalbard

Drambuie World Ice Golf Championship

The Drambuie World Ice Golf Championship 2004

Det femte The Drambuie World Ice Golf Championship (DWGC) ble arrangert 1 – 3 april 2004 på Svalbard.
Drambuie Liqueur Company, som produserer verdens mest kjente whisky-likør, valgte Adventfjorden ved Longyearbyen på Svalbard som åsted for det femte verdensmesterskapet i isgolf - den mest "eksotiske" golfturneringen i verden.

Konkurransen 
Hvordan i all verden kunne et så eksentriske arrangementet finne sted  i vårt hjørne av Arktis? DWGC ble arrangert for første gang i 1999 da man fant på å bygge en golfbane på isen utenfor kysten av Grønland. Mesterskapet har etter 1999 vokst til å bli den ultimate og mest originale golfopplevelse. 36 spillere - deriblant profesjonelle golfere, mediefolk samt andre kjente navn fra hele verden ble invitert til en tredagers «isgufs»-turnering som med temperaturer ned mot minus 30° C, hvite «greener», fare for snøblindhet og - ikke minst - muligheten for et ublidt møte med en sulten isbjørn, utfordret golferne til det ytterste.

Banen
Banen ble "bygget" av blant andre nordmannen Svein Sørensen i Adventfjorden bare få dager før deltakerne ankom. Dette fordi den 18-hulls lange banen kunne forandre seg over natten. Bevegelser i pakkisen kunne medføre at nye dannelser av is dukket opp i banedekket - noe som ville gitt deltakerne, blant annet Per Haugsrud og Jahn Ivar «Mini» Jacobsen, vel store utfordringer.

Deltakelse
Det var et begrenset antall ledige plasser for de som ønsket å kjøpe seg plass. Prisen per deltaker var satt til £2.500, som inkluderte startkontingent og 5 overnattinger med alle måltider. Handicapgrense for deltakelse var 24.

Hvorfor Svalbard?
Mesterskapet som skulle vært spilt på Grønland i 2003, ble avlyst grunnet ustabile værforhold og konkurransens fremtid var usikker.  Drambuie hadde et sterkt ønske om å fortsette å arrangere denne årlige, internasjonale turneringen,  og startet derfor prosessen med å finne et nytt og bedre egnet sted for 2004-mesterskapet.
Den britiske polareventyreren Pen Hadow, som har besøkt de fleste av verdens mest fjerne og bortgjemte strøk, ble engasjert for å finne det optimale stedet for videreføringen av denne unike konkurransen.
Etter måneder med grundige undersøkelser, som inkluderte Alaska, Sibir, norddelen av Canada, Island, Norge og Grønland, falt valget på Svalbard.

På lenkene nedenfor kan man se en video fra konkurransen og de offisielle bildene som ble tatt i anledning begivenheten.

YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Uw3I8AwbNCs

Bilder
https://www.google.no/search?rlz=1C1JZAP_noNO698NO698&tbm=isch&q=drambuie+world+ice+golf+championships+2004&chips=q:drambuie+world+ice+golf+championships+2004,online_chips:norway&sa=X&ved=0ahUKEwjrpMew55PbAhXBfywKHaGtCEkQ4lYILigG&biw=1920&bih=949&dpr=1

 

 

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt