Norges første par-3 bane åpnet i 1989 i Groruddalen

I 1993 arrangerte Groruddalen GK Norges første "Skin Games" - konkurranse med internasjonal deltagelse,

Rune Gerhardsen: “Det blir ikke noen golfbane noe sted i Oslo før det er etablert én øst i byen”. 

Den 12. desember 1985 stod det referert i VG at Oslos varaordfører, Thorvald Stoltenberg, hadde foreslått for Oslo Arbeiderparti at Oslo kommune skulle sørge for at det ble bygget en golfbane i Groruddalen. Med Arbeiderpartiets velsignelse ble så forslaget fremmet for Oslo bystyre. Forslaget ble imidlertid nedstemt av Høyre og Fremskrittspartiet, sannsynligvis pga. kommunens meget stramme økonomi.

“Det må være mulig å etablere fritidsaktiviteter som voksne også kan ha glede av”. Dette var tanken bak det som etter hvert ble Rommen Golfbane og Groruddalen Golfklubb. I starten var det imidlertid ikke golf man hadde i tankene, men et idrettssenter med aktiviteter som aerobic, helsestudio, bowling og squash. Park- og Idrettsvesenet I Oslo Kommune var positiv til planene, men hadde også et ønske om å etablere et treningsanlegg for golf på det samme området.

I 1987 hadde Arbeiderpartiet “makta” og det var viktig å få toneangivende personer i partiet med på laget. Det var på denne tiden at Rune Gerhardsen skal ha uttalt sitt “ultimatum” vedrørende golfbaner I Oslo-området. 

Med dette som bakteppe startet Ingar Næss  sammen med NGF og Oslo Park- og Idrettsvesen planleggingen av en golfbane I Groruddalen.

Etter en artikkel I Akers Avis/Groruddalen Budstikke meldte det seg flere entusiastiske golfere som kunne tenke seg å være med på prosjektet.  Groruddalen Golfklubb ble etablert 21. April 1988. Jan Telles Golf School avholdt grunnkurs på jordene rundt området der banen skulle ligge, og kunne utstede de første Grønt Kort til entusiastiske medlemmer.

Arbeidet med finansiering gikk imidlertid trådt. Det var plutselig ikke så “populært” med golf lenger og bankene var ikke så villige til å låne ut penger.

I tillegg tok arbeidet med å få de nødvendige godkjennelser fra Oslo Kommune lenger tid enn antatt, men den 11. januar 1989 ble banen godkjent og Norge hadde, med Groruddalen Golfklubb, fått sin første par-3 bane. Norges beste kvinnelige golfer, Cathrine Schrøder, ble ansatt som klubbens første instruktør.

Groruddalen Golfklubb arrangerte Norges første Golfens Dag og Norges første SkinsGame i 1992 med NOK 300.000,- i premiepotten, stigende til 500.000,- året etter.

Rommen Open ble arrangert fra 1992 og klubben ble dyktig profilert gjennom TV. De hadde golfsendinger I lokal-TV, i alt 7 programmer fra 1988 til 1990. Senere sendinger på TVNORGE, 2 ganger i 1992 og 1993. I 1994 ble det produsert 8 programmer under vignetten “Golfrevyen” på TV3. 

Ildsjelen Ingar Næss la ned over 8.000 timer i å folkeliggjøre golfen i Groruddalen. Det ble fra første stund arbeidet for at barn, unge og pensjonister skulle få mulighet til å glede seg over golfens enestående sosiale elementer i tillegg til selve spillets egenart.

Se forøvrig Begivenhet 1985/86 – "Politisk tøvær for golfbaner?"

Artikkel i VG 12.12.1985

Historien om Groruddalen GK fortalt av Ingar Næss

Festekontrakt mellom Groruddalen GK og Oslo Kommune

Cathrine Schrøder ble ansatt som klubbens første instruktør

Jubileumshefte i forbindelse med klubbens 10 års jubileum

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt