Norsk-ættede golfspillere med karriere i USA.

Ralph Guldahl, "Babe" (Mildred Ella Didriksen) Zaharias, Erik Harald Høie Compton og Arne Dokka er berømte golfspillere med norske aner.

Norske foreldre er gode å ha. Mildred Ella Didrikson Zaharias, Ralph Guldahl, Erik Harald Høie Compton kan og Arne Dokka kan smykke seg med både norske forfedre og golf-meritter på øverste hylle.

Det var en gang det hang høyt å få ”grønt kort” i Norge. Men det er ingenting mot hva det er å få ”green card” i USA. Nå til dags er det en ”utvei” å gifte seg med en amerikaner. I forrige århundre var det mer vanlig å emigrere. Det er ikke dermed sagt at ens avkom blir verdensstjerne i en idrett med mange millioner utøvere over hele kloden.

Ralph Guldahl ble født i Texas i 1911 og døde i California i 1987.  Hans foreldre hadde emigrert fra Norge. Han ble profesjonell golfspiller omkring 1930 og vant sin første PGA-tittel som rookie før han var 20 år gammel. Han skrev bok om sin egen, selvlærte teknikk i 1939 med tittelen «Groove Your Golf» og meldte seg av Touren året etter. Da hadde han vunnet 16 PGA-turneringer, hvorav 3 majors. Det kvalifiserte til plass i World Golf Hall of Fame I 1981.

Mange mener at Ralph studerte svingen sin i hjel. Sannsynligvis har han vært litt av en perfeksjonist, og det sies at han kjemmet håret sitt før hvert slag. I dagens terminologi var han sikkert ganske «cool», og Sam Snead har sagt om sin konkurrent at dersom Guldahl var blodgiver, ville mottaker antakelig ha frosset i hjel.

Det er litt pussig at også Mildred Ella Didriksen (senere Didrikson) også ble født i Texas i 1911 av norske imigranter. Mildred var et idrettstalent av de sjeldne, antakelig det største norske foreldre noen gang har fostret. Kallenavnet ”Babe” fikk hun etter prestasjoner som noen sammenliknet med den legendariske baseballspilleren Babe Ruth. I USA ble hun derfor kjent som Babe Zaharias, etter at hun giftet seg med en gresk fribryter. Hun vant to gull og én sølvmedalje i friidrett under OL i Los Angeles i 1932 og spilte både basketball og bowling på toppnivå.

I golf vant Babe alt som er å vinne på spinnesiden, inkludert 41 LPGA-turneringer, og i 1951 ble hun «a member of the World Golf Hall of Fame». Hun kvalifiserte seg også til PGA-turneringer for herrer og klarte cut’en flere ganger. Babe fikk tykktarms-kreft i 1953 og døde i 1956, bare 45 år gammel. De siste turneringene spilte hun med colostomi-pose – og vant! Hun rakk å skrive en selvbiografi som heter This Life I've led, og i 1957 kom det ut en film om livet hennes.

Det tredje navnet som berettiger til denne artikkelens pretensiøse tittel bringer oss over til dette århundret. Erik Harald Høie Compton ble profesjonell golfspiller I 2001. Fornavnet klinger unektelig norsk, og han har da også norsk statsborgerskap i tillegg til sitt amerikanske. Far er fra Florida, og mor Eli f. Høie er fra Haugesund. Erik har ikke vunnet på PGA-touren, men har en unnskyldning som tar pusten fra de fleste.  Han ble født med kardiomyopati, en svekkelse av hjertemuskelen. Da han var ni år, fikk han alvorlige symptomer. Det førte til hans første hjertetransplantasjon i 1992, bare tolv år gammel. Han begynte med golf som ledd i rehabiliteringen. En ny transplantasjon var nødvendig i 2008, så Erik spiller nå med sitt tredje hjerte.

Erik er nok mest kjent for sin sykehistorie kombinert med golf på toppnivå. Han kan skilte med en delt annenplass i US Open i 2014 og har hatt full kategori på PGA-tour siden 2013. Han har flere nær toppen plasseringer, og det er kanskje bare et tidsspørsmål før han går helt til topps. World Golf Hall of Fame er kanskje lenger unna. Men med sitt tredje hjerte er 38-åringen en berømthet med norske aner som vi her hjemme kan beundre i like stor grad som både Ralph og Babe. Ringen sluttes med den kjennsgjerning at Erik ble tildelt Babe Didrikson Zaharias’ Courage Award fra US Sports Academy 1 2012.

Fjerde, og sistemann, i dette celebre selskapet heter Arne Dokka. 17. juli 1965 vant 21 år gamle Arne Dokka US Amateur Public Links Championship på North Park GG i Pittsburg i Pennsylvania (dette er samme turnering som Viktor Hovland vant på Pebble Beach i 2018 og som kvalifiserer til tittelen verdens beste amatør).
Dokka ble profesjonell etter det, men hadde ingen stor suksess på PGA-touren. Han kvalifiserte seg for US Open i 1975 og 1978, men klarte ikke cut`en. Familien kom fra Krødsherad og de emigrerte til USA i 1947. Arne Dokka ble etter hvert amerikansk statsborger, men døde altfor tidlig i 1996. 

Erik Compton

Arne Dokka

Ralph Guldahl

Ralph Guldahl 2

Babe Zaharias

Babe Zaharias Artikkel i Norsk Golf nr. 4 1997

i

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt