Triumfer i Skandinavisk Mesterskap og landskamper

Per Heidenreich, 20 år, fra Oslo GK - Første norske Skandinavisk mester. (Teksten er hentet fra GOLFentusiasten nr 3, 1964.)

Jan Aaseth, senere president i NGF, spilte finale i Skandinavisk Mesterskap allerede i 1957.

I 1964 var det 6 aktive golfklubber i Norge. Det var bare Oslo GK og Stavanger GK som hadde 18 hulls baner. 

Det hadde i flere år vært organisert Skandinavisk Mesterskap. Dette mesterskapet var en elitemønstring, først og fremst for de skandinaviske spillere, men også med sterke innslag fra kontinentet og Storbritannia.

I 1964 var avviklingen av mesterskapet tildelt Oslo GK og det var stor spenning om hvordan det skulle gå. Ikke bare vedrørende avviklingen, her hadde Oslo GK gjennom flere mesterskap vist at den oppgaven mestret de, men også til deltagelsen fra de andre landene.

Vi hadde etter hvert fått en rekke gode spillere i Norge, og vi så frem til å arrangere mesterskapet på hjemmebane.

I kvartfinalene var det fem nordmenn, én engelskmann, én skotte og én svensk spiller.

Slik mesterskapet utviklet seg ble det så “heilnorsk” som ingen hadde drømt om. Tidligere hadde vi satt pris på én semifinaleplass, nå fikk vi tre! 

I semifinalen var Frank Jacobsen svært offensiv mot Per Heidenreich, men mot slutten snudde lykken seg og Per vant 3/2. I og med at Arve Pedersen vant sin match fikk vi attpå til en ren norsk finale.

Finalen mellom Per og Arve ble noe av det beste som var vist på Bogstad på meget lenge. Jevnt fra 1. hull med noe skiftende ledelse, og med Arve 1 opp etter de første 12 hullene.

I ettermiddagsrunden økte han til 2 opp, men så stakk Per i en rekke meget vanskelige putter og snudde i en fei det hele til et meget solid overtak.

Da det gjenstod 5 hull av de 36, var Per hele 4 opp, men med en mesterlig konsentrasjon klarte Arve å ta igjen 3 av disse, noe som satte publikum i ulidelig spenning. På det 17. hullet lå Arve an til en siste redusering, men akkurat i det avgjørende øyeblikk puttet han noe for langt, hvorpå Per kontant satt en vrien putt i koppen for en 2/1 seier.

Det første Skandinaviske Mesterskap til en nordmann var et faktum.

Senere har Johan J. Horn (i 1973) fra Bergen GK og Thomas Eriksen (i 1979) fra Oslo GK, vunnet denne prestisjetunge konkurransen.

16. juli 1966 ble det  spilt Landskamp mot Danmark på Bogstad.  Per Heidenreich spilte mot den danske mesteren Hans Stenderup og vant 8/7 etter et fantastisk spill.

 

1957 Akersposten om Jan Aaseth (finalist SM)
1964 Per Heidenreich SM
1973 Johan J. Horn (1943 - 2012) SM 
1979 Thomas Eriksen SM

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt