Kvinner og norsk golfhistorie i årene 1962 - 1986

I 1962 gikk første damelandskamp mot Danmark og Sverige av stabelen. I 1987 fikk først norske kvinne «kortet» som ga adgang til å delta på Europa-Tour. Hva skjedde i mellomtiden?

Første junior norgesmesterskap for piker og gutter ble arrangert i 1966 med Vivi Horn som vinner av pikeklassen.

Damenes første deltakelse i et Europamesterskap fant sted i 1969 i Tylösand i Sverige. Det var et stort sprang for norsk kvinnegolf. Det var også første gang deltakerne hadde lagantrekk. Nytt var det også at NGF begynte å dekke noen av utgiftene til reiser. Det ble stilt krav til obligatorisk trening innendørs om vinteren og kvalifisering for uttak. Året etter avanserte damene til sin første VM-deltakelse, denne gang i Madrid, Spania. I 1971 ble EM arrangert i Ganton, England. Våre representanter på disse turneringene var Lilly Gulliksen, Mette Rinde (Reuss), Bøbban Bjørge (Paus), Anniken Munch (Bruusgaard/Langaard) Vivi Horn, Reidun Stensland, Mette Bjørum, Ruth Waaler og Marianne Wroll Evensen.

Mette (Bergh/Mikkelsen) Bjørum ble Norges første kvinnelige representant på Golftinget i 1968. Da Tinget ble arrangert i Trondheim i 1970, ble hun avvist i døren med ordene: «Beklager, men dette er en herreklubb - damer har ingen adgang». Heldigvis slapp hun igjennom likevel. Mette var også en svært aktiv spiller med lang erfaring fra en rekke nasjonale og internasjonale turneringer. Både som aktiv og gjennom alle i sine verv i klubb (OGK) og forbund, har hun vært en pionér innen golfsporten.

Norgesmestere i perioden var foruten Anniken Langaard (Munch); Bøbban Bjørge (Paus), Mette Rinde (Reuss) og Vivi Horn. Bøbban ble skandinavisk mester i 1969, Vivi i 1970. Altså en kvartett med betydelige meritter på golfbanen. De samme 4 vant også trelandskampen mot Danmark og Sverige på Bogstad i 1969.

Nevnes må også Anna Dønnestad, innflytteren fra Sverige, som i 1978 giftet seg med den norske golfspilleren Erik Dønnestad. Anna har vært sentral i norsk golf siden 1981. Hun har representert Norge i EM og VM, vunnet fem kongepokaler og blitt Norgesmester for seniorer ni ganger. Hun har dessuten vært ansatt i NGFs administrasjon helt siden 1982 og er tildelt Norges Vels medalje for sin innsats.

1985 var året da Stavanger GK arrangerte det første store internasjonale mesterskapet for damer i Norge, EM for lag. På dette tidspunktet hadde Stavanger GK kvinnelig leder, Nina Middelthon, Stavanger by hadde kvinnelig ordfører, Kari Thu, Rogaland kvinnelig fylkesmann, Kristin Lønningdal.

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt