Solheim - det heteste norske navnet i internasjonal golfhistorie

I 1959 grunnla vestlendingen Karsten Solheim selskapet som skulle bli verdenskjent for bl.a. sine «Ping» puttere.

Karsten Solheim (født 5. september 1911 i Austrheim, død 16. februar 2000 i Phoenix i Arizona i USA) var en golfkølleprodusent og forretningsmann som grunnla Karsten Manufacturing, bedre kjent under det registrerte varemerket PING, og for turneringen Solheim Cup for kvinner.

Solheim ble født i Austrheim i Nordhordland, men emigrerte til Seattle i USA med familien da han var ung. Han utdannet seg til ingeniør og begynte å spille golf da han var 42 år gammel, da kollegene hans ved General Electric inviterte ham med. På golfbanen hadde Solheim mest vanskeligheter med putting, og han utviklet derfor sin egen, revolusjonerende putter. Istedenfor å feste skaftet ved hælen til bladet, festet han det i midten. Han benyttet vitenskapelige prinsipper da han utviklet golfkøllen, som tidligere i stor grad hadde vært basert på prøving og feiling.

Etterhvert begynte Solheim å produsere golfkøller i garasjen og forsøke å selge dem til skeptiske, profesjonelle golfspillere på turneringer. Anerkjennelsen kom da Julius Boros vant Phoenix OpenPGA-touren med Solheims putter. Solheim starter virksomheten Karsten Maunfacturing i 1959. Men først i 1967 sluttet han i General Electric. I 1969 lanserte han jernkøller basert på de samme prinsippene, og dette ble fort en suksess. Andre kølleprodusenter fulgte snart Solheims nyskapning.

Solheim ble en velgjører innen golfsporten. Han donerte millioner av dollar til Karsten Golf Course ved Arizona State University og Karsten Creek Golf Course ved Oklahoma State University, og sponset LPGA-turneringer i Oregon, Arizona og Massachusetts. Han var den store pådriveren bak opprettelsen av Solheim Cup, den fremstående turneringen for kvinner mellom lag fra Europa og USA som tilsvarer herrenes Ryder Cup.

Karsten Solheim og kone var til stede da den første profesjonelle golfturneringen i Norge ble arrangert på Borre i 1994. Se Begivenhet.

Solheim fikk Parkinson de siste årene av sitt liv og overlot selskapet til sin yngste sønn John i 1995. Han døde 16. februar 2000 i Phoenix, Arizona. Året etter ble han som, hittil eneste representant for utstyrsprodusenter, hedret med en plass i golfens Hall of Fame.

I 1985 ble Karsten (Ping) Solheim utnenvt til Æresmedlem i Bergen Golfklubb.

 

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt