Hotellbaner

Helse og mosjon. Golfbaner på Høsbjør og Skeikampen.

Høsbjør Turisthotell

Hvorvidt Olav Basbergs innlegg i Morgenbladet i 1931 satte tankene i sving på høyfjellshoteller og i sanatorier vites ikke. Uansett ble det av hotelleier Petter Louis Persen ferdigstilt en 9-hulls bane på det ærverdige Høsbjør Turisthotell, på ca. 60 da. oppdyrket mark i Furnesåsen like nord for Hamar. Etter anmodning hadde Ragnar Halle, grunnlegger av Oslo Golfklubb, utarbeidet planene for banen og arbeidet på stedet ble ledet av direktør Carl Platou.

Hotellets britiske gjester kunne fra 1931 glede seg over å kunne spille golf under ferieopphold der. ”Europas mest kuperte golfbane” ble det sagt om banen. Hotellet hadde en blomstrende periode i 30-årene, men krigen satte en stopper for denne fredelige kappestrid. Klubben var med på å stifte Norges Golfforbund i 1948, men i etterkrigsårene lot ulike direktører banen gro igjen. 

En ny hotelleier prøvde i 1979 å "blåse liv" i banen igjen. Den 26. juni 1980 ble Høsbjør Golfklubb startet opp igjen av 20 ivrige Hamar-golfere, og klubben ble notert som klubb nr. 8 i Norge med egen bane. Det var lenge sauer og hester som ”klippet” fairwayene, og ofte måtte spillerne børste bort saueskitt på greenene før de kunne putte. Det første året hadde klubben 77 betalende medlemmer, men etter at en ny eier noen år senere hadde overtatt hotellet og hadde andre planer for arealet, ble banen igjen liggende brakk.

Gausdal

På Skei i Østre Gausdal (Skeikampen) lå det et sanatorium (AS Høifjeldssanatoriet).
I midten av 1930-årene ønsket sanatoriets intendant å utvide aktivitetstilbudet, og da det ble bestemt  å gå inn i vinter-markedet med sport etc. kunne ikke sanatorie-navnet brukes.
På generalforsamlingen den 7 mars 1934, bestemte styret derfor at man i markedsføringss­sammenheng skulle bytte ut navnet «sanatoriet», det hørtes for mye ut som et sykehus, og ikke som et vinter/sommerssports sted, med betegnelsen  «Høyfjellshotelll, sommerkurssted og vintersportssted». Det offisielle navnet forble dog AS Høifjeldssanatoriet (i Gausdal).

Satsingen på sportsaktiviteter medførte bl.a. at det i perioden 1935-38 ble anlagt en 5-hulls golfbane til bruk for gjestene på Skeikampen og hytteeiere i området. 20 mann ble satt i arbeid med å fjerne einerbusker og å planere marken fra Rustsetra og langt innover Skeisleitet, ovenfor den nåværende bom på Peer Gynt-veien.  

På Rustsetra var det et lager av køller, og caddies var det nok av. Krangling om beite stoppet imidlertid videre golfspill her. Etablering av en ny stor golfbane ble senere drøftet flere ganger, og et forsøk på å realisere tankene ble gjort i 1960, men det lot seg ikke gjennomføre på daværende tidspunkt.

I 1992 ble det etablert en arbeidsgruppe under navnet Skei Golf, ledet av Bjørn Hagemoen.  24. juni 1995 ble en 9-hulls bane åpnet for spill, og offisielt åpnet 10. september samme år. Den 3. september 2004 åpnet man ytterligere 9 hull.

I september 2016 var det en høytidelig markering på golfbanen på Skei da et utslagssted fra 1935 ble åpnet som kulturminne. (se Kulturminne Gausdal for mer informasjon om dette). 

 

Fra Høsbjør til Starmoen
Kulturminne Gausdal
Invitasjon til golfkonkurranse på Høsbjør i 1939

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt