Kongelige golfspillere

Bilder fra 1901, 1905 og 1910.

Med tillatelse fra Kongeparet, har Norges Golfforbund inngått en avtale med Det kongelige hoffs fotoarkiv om utlån av 3 fotografier.

Bildene er tillatt brukt på denne siden og NGFs webside. Bildene må ikke kopieres uten tillatelse fra både Det kongelige slott og NGF.

Fra bildene kan det sees at Prins Carl (Kong Haakon VII) spilte golf. Det var lenge usikkert om Prinsesse Maud (Dronning Maud) hadde vist interresse for sporten. Utallige forsøk, inklusive kontakt med det kongelige, og andre arkiv i England og Skottland, ga ikke noe resultat.
Først i 2019 fant faggruppen, gjennom et avisutklipp fra 1898, bekreftelse på at Prinsesse Maud virkelig hadde spilt golf. Avisutklippet ble funnet på British Newspaper Archive sin nettside. Utklippet kan leses ved å bruke linken Dronning Maud spilte virkelig golf.

Kronprins Olav fikk i 1910 golfkøller fra sine slektninger i England, men siden det ikke var noen golfbaner i Norge på den tiden så ble nok utstyret mest benyttet på plenene på kongsgården på Bygdøy utenfor Oslo.

Vår kongefamilie har dessverre ikke fulgt opp denne interessen for golf. De har nok likt seg bedre i seilbåt enn på golfbanen. Men man skal ikke lenger enn over kjølen(!) for å finne en kongefamilie som er mer opptatt av den grønne gre(e)n. Eller litt lenger syd hvor kronprinsesse Mary er beskytter av Dansk Golf Union og kronprins Frederik spilte pro-am i Made in Denmark på Himmerland i 2014. De er begge medlem av Fredensborg Golf Klub på Sjælland.

Frederiks mormor, dronning Ingrid, var også en engasjert golfspiller. Hun var gift med Kong Haakon VII's nevø. Så da er ringen sluttet. 

 

 

Dronning Maud spilte virkelig golf

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt