"Landskamp" i golf mellom Skottland og Norge på nyopprettet 6 hulls golfbane på Setnesmoen.

I 1963 ble det nok en gang åpnet en golfbane ved Setnesmoen, og det ble spilt en konkurranse mellom Norge og Skottland.

Golfbanen på Setnesmoen er beskrevet allerede i 1905, men den ble senere nedlagt. Torsdag 17. juni 1963 ble det åpnet en ny golfbane på samme sted, og det ble spilt en uformell "landskamp" mellom Norge og Skottland.
Årsaken til at skottene kom til Romsdalen, var selvfølgelig at de skulle følge i Lord Sinclairs fotspor. Han gjennomførte (og tapte) sitt krigstokt i 1612 og det var meningen at skottene skulle ha kommet i 1962 for å markere at det var 250 år siden Lord Sinclair landet i Åndalsnes.

Bakgrunnen var følgende: i 1963 kom Jørgen Aaland (1895 -1972) tilbake til Veblungsnes for å bo der etter å ha vært i Seattle i USA siden 1930.  Aaland hadde i sin tid vært caddy for lakselordene som spilte golf på Park Golf Club på Setnesmoen i 1907, så han kjente godt til historien om golfbanen som hadde ligget der for snart 60 år siden. Aaland hadde spilt golf i Amerika, og tok initiativ til å vurdere grunnlaget for en ny klubb på samme område ved siden av Setnes leir. Han fikk kontakt med Løytnant Brandsæter som da var sjef på Setnesmoen, og fikk etter hvert tillatelse til å starte arbeidet med tilrettelegging av en bane med 6 hull.

Direktør Heramb-Aamot (Confectionsfabriken Superb i Molde) hadde også spilt golf, og har tidligere tilbød assistanse ved anlegg av en golfbane på Setnesmoen. Heramb-Aamodt og Sverre Gjendem, journalist og golfspiller fra Molde, kom innover, og sammen med Aaland, Løytnant Brandsæter og Per Thore Mjelva anla de en ny golfbane på Setnesmoen. Der var en slags green rundt hullene, men fairwayen var nesten som en rough. Heldigvis gikk det kyr og beitet på hele Moa den gangen, og de holdt gresset nede. Til gjengjeld ble det en del tilfeldige hindringer… Da Aaland ikke orket å spille lenger, gled det hele over, kanskje allerede i 1964. "Jeg kan ikke huske jeg spilte noe etter den internasjonale matchen vi hadde i 1963".

Arrangementskomiteen for Skottebesøket (som skulle ha vært i 1962) hadde avtalt flere aktiviteter med skottene, og en golfmatch med 4 spillere fra hvert land var én av dem. Arrangementet ble først utsatt, men i slutten av juni 1963 kom et skip med soldater (studenter som avtjente militærtjeneste i sommerferien) og offiserer. Flere av offiserene var også inne på repetisjon."Utfallet var for så vidt greit, vi ble grundig slått, selv på hjemmebane. Etter kampen møttes begge lagene på «sykehuset» som var kvarter for skottene og vi skålte for hverandre i skottenes medbragte whisky." 

Utdrag fra Åndalsnes Avis 2.7.1963:
Etter spillet sa en av skottene «I shall never forget that game» og det samme var visst også de andre deltakerene enige om der de spilte under massivet Vengetindene, Romsdalshorn, Trolltindene og de andre Romsdalsalpene  med sekkepipemusikk.«Golfbanen er langt fra ferdig, men mulighetene er overordentlig store» uttalte direktør Heramb.-Aamodt. Det var uttrykt håp om å få i stand en golfbane på permanent basis for å trekke til seg ønskverdige turister som ville stoppe litt.
 

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt