Kvinner og norsk golfhistorie i årene 1946 - 1952

Det skjedde naturlig nok lite innen norsk golf under krigen. Men interessen var ikke borte. Flere profiler gjorde seg bemerket på vårt hjemlige plan. Det var først i 1953 at damene «gikk internasjonalt».

Det ble ikke arrangert norgesmesterskap i 1946. Aasta Frimann-Dahl ble norgesmester i 1947. Hun var den første «helnorske» kvinnelige norgesmester; de før henne var utenlandske kvinner, gift med nordmenn. Året etter fikk Norge sine første aktive junior pikespillere, nemlig Annie (13) og Mette (10) Bergh i Oslo Golfklubb. Deres foreldre organiserte privat trening med Gilbert Heron og Kåre Kittelsen, til og med om vinteren. Da tok de til takke med fyrrommet under Oslo Turnhall i St. Olavs gate før skoletid!

I 1949 er det registrert 8 junior pikespillere. De hadde ikke egne turneringer, men måtte konkurrere med damene eller guttene. Organisert trening kom først med Arild Wahlstrøms juniorkurs.

Det var som å «ta lappen», og helt avgjørende for utviklingen av unge spillere. Aldersgrensen var 15 år, og alle juniorspillere måtte gå caddy for å lære seg spillets regler og etikette. Og golfbagene hadde ikke hjul den gang. Bogstad hadde ingen driving range, men et område hvor ungdommen fikk stå og slå sine egne baller ut i roughen. Med tom ballpose var det bare å samle opp og starte påny. Det er tvilsomt om slike betingelser ville ha rekruttert dagens ungdom til golfsporten!  

En systematisk oppbygging av norsk damegolf ble påbegynt i 1950 av Annie Berg senior. Hun hadde lang erfaring som internasjonal tennisspiller, og reiste på studietur til England, Frankrike og Danmark. Som et resultat av dette ble en egen damedag innført på Bogstad i 1952. Én formiddag i uken var bane og klubbhus forbeholdt kvinnelige spillere, og Bergh introduserte også Eclectic sesongturnering med flotte premier produsert av keramiker Kari Nyquist.

I perioden etter krigen var det få golfklubber og naturlig at OGK, som den eldste, fostret de dyktigste damespillerne. Asta Wahlstøm (Frimann-Dahl), Vibeke Malm, Annie Bergh, Ingrid Schnack og Ellen Ihlen ble alle norske mestere.  Men også Lucy Høegh, Sigrid Beer, Annie Struksnes, Burgi Rørholt, Karna Poulson, Dokka Heyerdahl, Lilly Ditlev-Simonsen, Drude Thorsen, Annette Platou, Max Heyerdahl, Ruth Waaler og Ellen Kongsli gjorde seg bemerket.

Golf i fire generasjoner

 

Har du noe å formidle?

Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!

Ta kontakt